In het atelier van Tim Polfliet

Het eerste portret in een reeks portretten van kunstenaars in hun atelier.

Tim Polfliet, tekenaar 

Elke dag begint met een streepje muziek (album stromae achtergrond) en het manueel bijstellen van zijn bolvormig “dagkalendertje”. Tim noemt zichzelf een echte controlefreak die zich niet op een project stort zonder het eerst duizend keer in zijn hoofd door te nemen. Hij bewaakt elke centimeter van het project met hand en tand. Niets maar dan ook niets zal ontsnappen naar de buitenwereld voor het project gefinaliseerd is.

Invloeden

Tim is zot van Rembrandt en inspireerde zich voor de schildertechnieken op zijn werk. Hij werkt steeds van donker naar licht en hanteert eenzelfde technische uitwerking. Ook Léon Spilliaert is een grote inspiratiebron, zeker qua mysterieuze sfeer, kleurenpallet, gebruik van licht en donker). Meer hedendaagse inspiratiebronnen zijn Michael Borremans en isidro Ferrer 

Techniek

Als hij analoog werkt, dan gebruikt hij goeie kleurpotloden (Faber-Castell), Acryl en Bister. De laatste tijd werkt hij echter meer en meer digitaal. Digitaal en analoog zijn strikt gescheiden. Bij digitaal werk gaan er geen schetsen aan vooraf, maar werkt Tim enkel via de muis aan zijn computer. In zijn atelier is er ook bijna letterlijk een scheidingslijn te zien.

 

Meer dan 20 jaar geleden nam hij als tekenaar direct een vliegende start door 2 keer op rij de zilveren hoed te winnen op het Cartoonfestival. Nadien werkte hij in opdracht van verschillende dag- en weekbladen. Op dit moment geeft hij les in de Academie Sint-Niklaas, waar hij nieuwe illustrators klaarstoomt en begeleidt. Daarnaast werkt hij nog aan diverse opdrachten o.a. voor zijn thuishaven Sint-Niklaas met ontwerpen voor de Stad van de Sint, het literair festival Archipel en het kunstenfestival De Nacht.


Reactie plaatsen

Reacties

merckx roger
een jaar geleden

Heel mooi werk , ook met de foto's verwerkt in de tekeningen met mooie kleuren.